Tuesday, November 1, 2011

Något mer nyanserat om lobotomi

Om fredagens Uppsalatidningen gav en extremt mörk bild av lobotomi som metod, kan man istället vända sig till Läkartidningen nr 38 1996, där Lars Lidberg och Magnus Broberg ger en djupare bild av lobotomins historia, effektivitet och problem, under rubriken "Från lobotomi till kapsulotomi".

För att sammanfatta:

  • Egas Moniz, som ca 1935 uppfann ingreppet lobotomi (eller leukotomi som det kallades), tilldelades Nobelpriset i medicin 1949 för sin upptäckt. Detta kanske kan ge någon bild av hur fantastisk och omvälvande lobotomin ansågs vara vid den här tiden. Att med ett rent mekaniskt ingrepp kunna lösa psykiska problem, det får väl ses som höjden av modernitet!
  • Senare har man upptäckt annan kunskap och andra metoder, som möjliggör mildare och mer exakta ingrepp, såsom medicinering, för de problem som lobotomi tidigare ansågs lösa. (Ref. Lidberg och Broberg 1996, se ovan.)
  • Bland dessa metoder finns kapsulotomi, en mer exakt form av lobotomi som användes i Umeå så sent som 2007, men som nu helt avråds av Socialstyrelsen.

No comments:

Post a Comment