Tuesday, April 24, 2012

Uppsala universitet tystar politisk satirsajt

Sammanfattning: Uppsala universitet har polisanmält en politisk-satirisk webbsajt om "Centrum för rasbiologi", och med stöd i polisanmälan anmodat Bredbandsbolaget att stänga sidan. 

Det kan knappt ha undgått någon att det finns en falang bland anti-feminister som menar att dagens genusvetenskap är att jämställa med trettiotalets rasbiologi, såsom den en gång bedrevs vid Statens rasbiologiska institut här i Uppsala och i Ulleråker. Det behöver inte tolkas som att den kommer att leda till något slags storkonflikt, utan vad man menar är att den liksom rasbiologin kommer att vara bortglömd och förlöjligad på lite längre sikt, och på liknande grunder.

Givet att det finns en sådan falang, var det väl bara en fråga om tid innan någon skulle kopiera och stöpa om någon genusvetenskaplig webbsida till en rasbiologisk dito. Och det bör då vara närmast omöjligt att tolka det som något annat än politisk satir.

Men när någon kopierade webbsidan för Uppsala universitets Centrum för genusvetenskap, då angrep universitetet på full front med polisanmälan för varumärkesintrång, en anmälan som de sedan vände sig med till sidans ISP för att få den nedsläckt.
Tänk så här, fast med varje förekomst av
"genusvetenskap" ersatt med "rasbiologi". Satir!
Men var det då verkligen frågan om varumärkesintrång?

Vi börjar med att backa bandet litegrann. Den 17 april rapporterar UNT (ej tillgängligt online, ej heller på Mediearkivet Retriever), att Uppsala universitet polisanmält en sajt för varumärkesintrång. Chefen för universitetets säkerhetsavdelning citeras också: "Vi hävdar att detta är dataintrång".

Den 2 april upprättas mycket riktigt en anmälan hos polismyndigheten i Uppsala. Saxat ur anmälan:
BROTT/HÄNDELSE
Brott mot varumärkeslagen 
MÅLSÄGANDE:
Uppsala universitet 
BROTTET
Någon har skapat och registrerat en hemsida i Uppsala universitets namn. Sidan kallas "Centrum för rasbiologi" och på hemsidan finns det texter tillhörande Uppsala universitet. Det är okänt i vilken omfattning man kopierat texter och huruvida man manipulerat texterna. 
[...] Se hemsidan via: http://rasbiologen.trashgrid.net 
Strax sedan anmälan blivit ordentligt registrerad skickar säkerhetsavdelningen mejl till abuse@Bredbandsbolaget.se för att få sidan nedstängd:
Se bifogad polisanmälan.
Jag önskar att sidan stängs snarast möligt!
IP adress 85.226.xx.xx
Och dagen efter rapporteras så i UNT att webbsidan för "Centrum för rasbiologi" anses ha utgjort både varumärkesintrång och dataintrång. Alla mina försök att hitta sidan för att själv avgöra rimligheten i anmälan har visat sig fruktlösa.


En snabb genomgång av rekvisiten för de båda brotten visar att:
1. Varumärkesintrång kan det inte vara, för det brottet gäller bara näringsverksamhet som avser varor och tjänster. Icke-kommersiell satir eller konst är alltså undantagna från varumärkeslagen.

Källa 1: "Användande av varumärkesskyddad logotyp i konst", artikel 2011-04-25 hos Lawline
Källa 2: "SvT angrep kritiker med varumärkeslagen", artikel 2008-06-02 hos IDG CSO

2. Dataintrång kan det inte vara, för inget intrång eller annat angrepp har begåtts utan bara en kopiering. 

Källa: 4 kap. 9 c § brottsbalken

Kanske tänkte man sig att "dataintrång" skulle täcka något slags "föregivande av allmän ställning" då det kanske inte framgår av sidan att den utgör satir. Webbadressen "rasbiologen.trashgrid.net" är dock svår att blanda ihop med uu.se. Dessutom finns inget sådant databrott.

Möjligen kan det hela vara något slags upphovsrättsintrång då man utan tillstånd avbildat logotyper och återgett texter som tillhör Uppsala universitet, men nu var det ju inte det som anmälan gällde. Här har också artikeln om upphovsrätt hos svenska Wikipedia en intressant notis: "Upphovsrätt finns inte heller till myndighets yttrande eller beslut enligt 9 § Upphovsrättslagen. Detta gäller sannolikt också innehållet på myndigheters och domstolars olika webbsidor som finansierats av allmänna medel." -- med andra ord är isåfall inte upphovsrätten tillämplig på webbsidan för Centrum för genusvetenskap (om än fortfarande eventuellt på logotyper och bilder).

Så, slutsatsen då, förutom att sajten redan slocknat (även om det är oklart om detta är som en direkt följd av anmälan eller så att säga på egen begäran):

Utan att vara någon jurist eller PR-människa kan jag känna att det är lite pinsamt av universitetet att angripa en satirsida utan mer kött på benen, särskilt som kontentan blir att man som statlig myndighet stänger ner en politisk satirsida. Har man konsulterat sina jurister och sin kommunikationsavdelning, kan man undra.

Utan att vara någon journalist kan jag konstatera att det är lite pinsamt av UNT att inte ställa några kritiska frågor, följa upp polisanmälan eller kolla om gärningsbeskrivningen på något sätt matchar brottsanklagelsen. Dessutom har man i min bedömning troligtvis blandat ihop brottsrubriceringar, då UNT tycks vara de enda som nämner dataintrång. Polisanmälan och anmälan till ISP:en gör det då inte!

Fotnot 1: Jag har varit i kontakt med UNT som inte kunnat ge några ytterligare detaljer om bakgrunden till artikeln, utan hänvisar till universitetets säkerhetsavdelning. Jag har också varit i kontakt med säkerhetschefen vid universitet med frågan om citatet om dataintrång var felaktigt men har inte ännu fått svar på den frågan. För övrigt är det mig veterligen inte målsägande som sätter brottsrubricering, utan polismyndigheten.
Fotnot 2: Lite underligt är det allt att artikeln varken finns på UNT:s webb eller hos Mediearkivet Retriever. Kanske kände man tidigt lukten av anka. Kanske kommer snart en rättelse i UNT.

Också läsvärt på samma område:
Till sist vill jag be om ursäkt om någon tycker att detta har lite eller inget alls att göra med vårt kära Ulleråker.

1 comment: