Monday, June 27, 2011

Säkerhet vs snöröjning

Jag är glad att det blivit en del debatt om den nya cykelvägen, särskilt då på UNTs webb. Där har också Stefan Hanna (C) skrivit:
"När tanken att bygga om cykelbanan för ett år sedan uppstog var intentionen bra. Tanken var att göra cykelvägen säkrare.

Detta är också i linje med vad som skrivs i kommunens pressrelease tidigare idag: 
"I syfte att förbättra säkerheten för lekande barn och andra som vistas i Lindparken påbörjades under förra veckan en ny sträckning av cykelleden genom Ulleråkersområdet.

Men vad hände då med förra veckans rapporter från berörd myndighet om att anledningen var snöröjning? Källor: Dels muntlig rapport från en granne som ringt Gatukontoret 2011-06-22, dels UNT 2011-06-23:  
På gatukontoret vid Uppsala kommun säger man att snöröjning är orsaken till den nya gång- och cykelvägen. För att plogbilarna lättare ska kunna göra sitt jobb grävs det en ny sextio meter lång väg längs med den gamla.

Nu är det väl troligtvis så att cykeltrafiken genom Lindparken ökat avsevärt efter att den nya cykelvägen öppnades mellan Ultuna och Ekudden. Tidigare var ju genomfartstrafik mot Ultuna i princip förbjuden genom denna park. Därmed kan man också tänka sig att detta cykelstråk hamnar i en mer prioriterad kategori i kommunens snöröjningsschema. Och då kanske man inte har tid med finlir kring István Vargas fontän om man ska hinna ploga hela vägen från stan genom Ulleråker till Ultuna och kanske vidare. Så snöröjning tyckte jag ändå var en relativt godtagbar förklaring till den nya cykelvägen.

Säkerheten däremot kan knappast vinna på att sträckningen blir rakare, tempot höjs i ett område med mycket buskar, skarpa hörn, lekande barn och patienter som promenerar. För att jag ska kunna godta säkerhet som en förklaring till initiativet till ny cykelväg genom Lindparken krävs nog att även resten av planen offentliggörs:

Vilka ytterligare förändringar tänkte man sig egentligen? 

Minns formuleringen: "en ny sträckning av cykelleden genom Ulleråkersområdet." (Kommunens pressrelease idag)

No comments:

Post a Comment