Sunday, June 26, 2011

Valet: Ny cykelväg eller gammal snöröjning

I onsdags, bekvämt nog efter att ansvariga eventuellt gått på sin sommarsemester, grävde plötsligt en maskin upp ett brett stråk av gräsmattan i Lindparken. De första beskeden är att vägen byggs inte för att underlätta cykling (då det går ett flertal vägar parallellt med denna) utan: "På gatukontoret vid Uppsala kommun säger man att snöröjning är orsaken till den nya gång- och cykelvägen. För att plogbilarna lättare ska kunna göra sitt jobb grävs det en ny sextio meter lång väg längs med den gamla." [UNT]

Uppgrävt för ny cykelväg. Räckena är också
avsågade men kan enligt somliga optimister
gå att laga med silvertejp.
Det är förvisso sant att snöröjningen kört sönder en del av parkens inventarier, som bänken på bilden, vid fontänen av Istvan Vargas, där ett segment saknas sedan den sista vintern. Men då får man fråga sig, vad var det som funkade sämre med snöröjningen i vintras än tidigare, och vore inte en alternativ lösning att istället återgå till sådan snöröjning som inte kör sönder vårt närområde. Och rimligtvis borde onormalt slitage ersättas av entreprenören.


Sönderplogad parkbänk efter vintern 2011

2 comments:

  1. Jag är inte så himla insatt i det här nya cykelvägsprojektet, men en sak kan jag inte låta bli att undra. Om man haft problem med snöröjning av den gamla cykelvägen och därför nödgas anlägga en ny - ska man då gräslägga den gamla snöröjningsodugliga vägen eller blir det nu ytterligare en väg att röja?

    ReplyDelete
  2. Mmmm. Dels finns det nog inte någon ännu som är insatt eftersom ingen lyckats hitta ett beslut i frågan, dels misstänker jag att lösningen kommer att inkludera en skylt där det står "parkväg underhålles ej vintertid". Snarare än att de river bort den fontän som i dagsläget omges av de nuvarande vägarna. Jag får kanske återkomma med en detaljerad karta :-)

    ReplyDelete