Wednesday, February 8, 2012

Ulleråker i skönlitteraturen 7: Nedstörtad ängel av P O Enquist

K har berättat vad som sker. Hon går ner till ett redskapsskjul i paviljong 32, i källaren, ett utrymme där man förvarar jutesäckar och gräsklippare. Dit går hon. Dit följer han efter. (ur Nedstörtad ängel av P O Enquist)
Kanske har kollektivet Nästet hämtat sitt namn ur kärleksromanen Nedstörtad ängel av P O Enquist. Långsökt, men låt mig förklara:

I skogsbrynet längs Henry Säldes väg finns ett stort gult bostadshus, som en gång byggdes som personalbostäder men som nu hyser ett kollektiv, kallat Nästet. Plankartan från 1960 anger att detta är hus nummer 32.

I Nedstörtad ängel förekommer läkaren K, psykiater på Ulleråkers sjukhus, och hans hustru som är patient här. De reder sig ett kärleksnäste i just källaren av "paviljong 32", där de träffas i lönndom efter att hon gett honom en hemlig signal utanför hans fönster.

I den här källaren ska finnas ett utrymme, "ett redskapsskjul", för bl a jutesäckar och gräsklippare.

Då kan jag tänka att källaren på just det här huset är ett udda ställe att förvara gräsklippare, för jag tror inte att det finns någon källarentré, och det finns så många mer lämpliga hus för gräsklipparförvaring på området, vare sig man ska klippa gräset vid Asylen eller gamla Hospitalet.

Dessutom kände jag spontant när jag läste detta första gången, att om läkarens rum finns på Klinikcentrum, runt Emmy Rappes väg eller möjligen i gamla hospitalet, då är det ändå en rätt bra promenad upp till nuvarande Henry Säldes väg. Det borde finnas något närmare alternativ.

Och så är det lite ovanligt att förlägga ett redskapsskjul i en källare. Möjligen läser jag slarvigt. Kanske menar Enquist att paviljong 32 omfattar bland annat ett skjul, och att det skjulet har en källare. Men sådana paviljonger tycks aldrig ha funnits här. Inte heller har här funnits några skjul med källare.

En handfull möjligheter:
  1. P O Enquist tänkte på just det här huset efter att ha sett det vid något besök på området. 
  2. Möjligen har han bara sett det på någon karta, och så är det ren slump att här finns en källare.
  3. P O Enquist har ur luften gripit en rimlig beteckning på en sjukhusbyggnad, som bara råkar motsvara en numrering som faktiskt användes på området. 
  4. På just 1980-talet när romanen skrev och utspelade sig, kanske nummer 32 användes om någon annan byggnad. Jag har i och för sig inte hittat något som tyder på det.
Jag är nog inne på att förklaring 3 är rimligast, med hänvisning till avståndet till läkarrummen och det olämpliga i att förvara trädgårdsredskap här. P O Enquist må ha rykte om sig att göra mycket research inför sina böcker, men i just denna detalj tycks han vara ute och segla.

3 comments:

  1. Kan du inte berätta lite om höghuset?

    ReplyDelete
  2. Hej, du hittar allt jag skrivit om höghuset här: http://ullerkrakor.blogspot.com/search/label/h%C3%B6ghuset

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete