Sunday, May 22, 2011

Bevara Björkallén vid Genetikcentrum!

Om läsaren ursäktar en kort botanisk utflykt söderöver till Ultuna och Bäcklösafältet:

Bloggen Scribo dokumenterade i höstas något extremt coolt med björkallén längs Dag Hammarskjölds väg vid Genetikcentrum: Björkarna är tagna från norr till söder i Sverige, och sedan planterade i samma ordning i allén. Därför förbereder sig träden för vintern i tur och ordning, så att när träden längst i norr tappat alla sina löv råder fortfarande riklig grönska i söder.



Ingenting säger att själva björkallén ska vara hotad, men UNT har skrivit om diskussioner mellan Akademiska hus och Besqab om att exploatera just detta område.
– Man kan ju ta ner alla träd och rulla ut en matta med hus som det ofta görs när det byggs nya bostadsområden i dag. Men det är inte vår ambition, säger David Carlsson. (Fastighetschef hos Akademiska hus)

I denna enkla karta illustreras byggplanerna i blått, allén i gult-grönt. Som synes finns risk för konflikter mellan eventuella nya bostäder och en fantastisk allé:
Dag Hammarskjölds v och norr till söder:
Veterinärv, Genetikv, Bäcklösav, Ultunaallén.
Den norra halvan av det blå området sammanfaller också med en rätt fantastisk park som omger Genetikcentrum. Det vore verkligen synd ifall den ambition att bevara träd som uttrycks av Akademiska hus i UNT skulle falla bort och all denna unika växtlighet rivas ner. Statliga Akademiska hus har ju inget verkligt intresse att bevara träd, så efter en eventuell försäljning lär det bli upp till kommunen (genom detaljplan osv) och Besqab att avgöra vad som blir kvar och vad som faller.


Uppdatering: Se även denna notis från SLU om den faktiska försäljningen

No comments:

Post a Comment