Friday, May 20, 2011

Segregation och områdesbeteckningar. "Intill Sunnersta".

Ofta tror jag att området Ulleråker skulle må bra av mer blandade upplåtelseformer. Därför ser jag också så småningom fram emot att Landstinget ska sälja av mark och att Uppsalahem ska börja bygga här. Bostäderna i området består till en stor majoritet av bostadsrätter och studentlägenheter (även om det finns ett fåtal hus och hyresrätter). Denna fördelning tycks också i någon mån stänga ute en del grupper från området. (Fotnot: Då tänker jag närmast på ensamstående föräldrar och på utomeuropeiska invandrare)

I SOU 2006:73 "Den segregerande integrationen - Om social sammanhållning och dess hinder" skriver Masoud Kamali (red) bland annat om hur boendeformerna skiljer sig mellan olika delar av sydvästra Uppsala, och hur det påverkar människornas bild av sina områden.
Trots att området "Södra Valsätra" i sin helhet består av hyreslägenheter i flerbostadshus beskrivs Valsätra, av nästan alla intervjuade, som ett högstatusområde, eftersom de andra tre delarna domineras av småhus. En intervjuperson som bodde i ett av Gottsundas perifera område, officiellt benämnt Södra Gottsunda, ville i stället kalla det för "Norra Sunnersta". (SOU 2006:73, s. 224)
Det senaste i denna trend var den mäklare som nyligen försökte sälja en lägenhet på Cellovägen 32 -- som rimligtvis måste beskrivas som centralt i Gottsunda -- under områdesbeteckningen "intill Sunnersta". (Tipstack: Elin)


Gottsunda heter numera "Intill Sunnersta", enligt denna mäklare.


Fotnot: Mäklaren i fråga har senare efter påtalande ändrat områdesbeteckningen till det korrekta Gottsunda och menar att det första var en felskrivning.

No comments:

Post a Comment