Tuesday, April 19, 2011

Hypotetisk kulvertkarta

För Akademiska sjukhuset publicerar Landstinget en kulvertkarta på sin webb. För Ulleråker finns ingen sådan lyx. Däremot kan man konstruera en hypotetisk kulvertkarta utifrån några observationer och välgrundade gissningar.

Under första halvan av 1900-talet skedde transporter av mat från centralköket - eller kol till kök, bageri och uppvärmning - med vagnar som drogs på räls runt området. De hus som byggdes runt 1960 och senare förbindes istället med en kulvert, som tillät centralvärme och att man körde mat från centralköket till alla nya vårdavdelningar. Möjligen även till alla administrativa byggnader.

Man kan också se att det finns rökluckor kring var 90 meter på de delar av kulverten som går "i det fria". Därav kan man dra slutsatsen att ingenstans dras en kulvert mer än nittio meter utan en röklucka - vilket i så fall bör innebära att det stora gamla vita hospitalet saknar kulvertkoppling. (Nu bortser jag från möjligheten att det går en extremt djup kulvert från administrationsbyggnaden i tegel och glas i korsningen Emmy Rappes väg och Ulleråkersvägen, även om den byggnaden förvisso tycks ha en ganska djup källare, eller en likaledes djup kulvert från kyrkobyggnaden rakt västerut.)

Dessutom ter det sig tämligen klart att de rykten som gått om en kulvert hela vägen till Polacksbacken och vidare till Ackis saknar grund. Var skulle då dessa tunnlar - utan rökluckor märk väl - ta sig under Kungsängsleden?

Åtminstone en hypotes
På kartan ovan har jag ritat in med rött de delar av kulverten som kan observeras utifrån.

Turkost anger vad jag ser som väl grundade gissningar.

De delar som är lila finns troligtvis inte.

På vårkanten kan man också se att det finns vissa underjordiska "gångar" som avger mycket värme, exempelvis till muséet på området, men jag tänker att dessa är fråga om fjärrvärmeledningar.

Fortsättning lär följa ...
* Kan man promenera från Kronparken till Emmy Rappes väg i regnet utan att bli blöt?
* Finns det till och med en kulvert till Lundellska skolan, som från början var en del av sjukhusets utbildning?

12 comments:

  1. Jag är ganska säker på att det går kulvertar i parken också mellan dom gamla husen...man kan se på vintern att snön smälter på lite suspekta långa fläckar ;)

    ReplyDelete
  2. Du har en bra poäng, men det finns en del som talar emot.

    Det främsta som talar emot för mig är att precis samma fenomen visar sig från verkstaden (alldeles söder om kiosken) och nordost mot Ulleråkersvägen. Denna smältyta har också samma sorts ventiler som den i parken. Men, den jag tänker på leder inte till något ställe som det vore vettigt att dra en kulvert till.

    Dessutom fanns som sagt en järnväg när de där husen byggdes så isåfall borde kulverten byggts till där på sextiotalet. Inte omöjligt, men svårförståeligt med tanke på att ingen mat serverades i dessa hus på den tiden.

    Och: Det hus som den här möjliga parkkulverten skulle gå till, nu museum, har aldrig inhyst patienter eller vårdpersonal utan var från början en administrationslokal. Om nu det kan betyda något :)

    ReplyDelete
  3. För att förtydliga: Jag menar alltså att det som utifrån ser ut som en kulvert i parken i själva verket är centralvärmerör och/eller avlopp. Ventilerna är sådana som används i sådana rör annorstädes i Uppsala.

    ReplyDelete
  4. Rättelse: det finns väl inga ventilationsrör uppepå smältytan i parken :)

    ReplyDelete
  5. Hehe. Jag har inte kollat så noga själv, kanske ska göra det på en liten promenix - bor själv på Henry Säldes. Man kan ju inte låta bli att bli lite intresserad av områdets historia. Pratade med en person som jobbade i köket "på den tiden" och hon sa att hon va säker på att det finns kulvertar till både Sirius och Kronparksgården men hon va osäker på parken men tyckte "why not" :P

    ReplyDelete
  6. Hej, intressanta iakttagelser. Hittflyttad nyligen och har spatserat runt i detta lite märkliga område.

    Hittar inte din mail här, vill du skicka ett mail till reboot@binkmail.com?

    /B

    ReplyDelete
  7. Det går definitivt kulvertar av någon form åtminstone från Kvinnostormen i öster (Och borde därmed göra det även från det västra huset). De finns markerade på planritningen över källaren och åtminstone den södra går att komma åt därifrån, även om den efter ett par meter är igenmurad.
    Sen är det en annan fråga om de bara gått till de två närliggande husen på varje sida eller vidare till resten av byggnaderna.

    Maila oskar_maxon@hotmail.com för bilder.

    ReplyDelete
  8. Nu kan man inte längre kika in i kulverten (dörren mittemot vingmuttern). Ny aluminiumdörr utan fönster sattes in nyligen.

    ReplyDelete
  9. Jag kan gå och titta om ni vill för jag kommer ner i den :)

    ReplyDelete
  10. Kolla med landsting arkivet dar ska det finns en kulvert kart över Ulleråker

    ReplyDelete
  11. Jag har varit nere i vissa delar av kulvertarna. BUP låg i området tidigare och lades ner. Byggnaden är typ mitt i din karta vid den mittersta turkosa markeringen. De tomma lokalerna ockuperades kring 2010 av en grupp som kallade sig Kvarteret Kajan. Någon lyckades få upp en dörr i källaren.
    Det var en lång och belyst kulvert. Vad jag minns tog vi oss en bit söderut, tills det kom till någon sorts låst dörr. Sedan vände vi och tog oss norrut, och gick långt. Kulverten var inte helt rak utan var ibland upp och ner. Efter ett tag verkade det som att det var nån dörr och tecken på människor, och då blev vi nervösa att bli upptäckta och skyndade tillbaka.

    ReplyDelete
  12. Skulle vilja påstå att det finns en garaterad kompling från rättpsykiatet till dom andra kulverterna. Vet inte om det fortfarande är möjligt men det gick att ta sig ner i psykiateriets källare och det fanns dörar som tyde påsammankoppling

    ReplyDelete