Friday, July 29, 2011

Båtuppställningsplats i norra Ulleråker?

Igår satte jag kvällstéet i vrångstrupen. Läsaren Magnus hade ögonen med sig och tipsar i en kommentar:
Enligt "Uppdrag för planeringen av åstråket söder om staden" blir Ulleråker förvandlat till båtuppställningsplats, lite oväntat jag hade nog oxå trott mer på bostäder och kanske någon butik ...

"Utreda en flytt av båtuppställningsplatserna tvärs över ån till västra sidan, söder om Kungsängsbron, för att frigöra den attraktiva marken vid nuvarande båtplatser." (Mer om detta i gårdagens UNT)
Söder om Kungsängsbron på västra sidan, alltså. Men där ligger ju idrottsplatsen!

Båtuppställningsplatserna är på ca 30000kvm, mäter jag på hitta.se. Det finns väl fyra platser i motsvarande storlek inom något hundratal meter söder om Kungsängsbron:

Lindallén söderut längs Fyrisån,
År okänt. Foto Gunnar Sundberg
Ur Upplandsmuséets samlingar
  • Idrottsplatsen omedelbart söder om bron på västra sidan. Denna vill väl ingen bygga bort, och dessutom skulle man då få bryta igenom den fina gamla lindallén. För att få ihop 30000kvm måste man dessutom bebygga hela vägen från ån till idrottshuset.
  • Den dåligt skötta ytan vid gamla Sandviksdammen, alldeles söder om idrottsplatsen. Denna yta är ganska exakt 30000kvm, och har inte hållts efter.
  • Den öppna ytan nedanför gamla hospitalsbyggnaden "Vingmuttern" skulle räcka gott och väl i storlek, och har inte använts sedan hospitalet använde ytan till odlingar.
  •  De jättefula betongbassängerna på östra sidan om ån söder om Kungsängsleden. Dessa är ca 30000kvm i yta, och kan enligt tidigare undersökningar inte bebyggas utan omfattande saneringsarbete. Däremot kanske de kan användas till en idealisk båtuppställningsplats?
Sådär, färdigutrett! Varsågoda, Stadsbyggnadskontoret!

Men vad jag inte förstår är hur man kan planera att bebygga detta område och tillskriva det attribut som "attraktivt", eller få för sig att utreda hur "buller och störningar från evenemang påverkar utvecklingen av området", utan att med ett ord nämna den illaluktande elefanten i vardagsrummet: 

Hallå, ni blir granne med Reningsverket!

Edit: De mål och uppdrag som formuleras kring åstråket söder om stan ska ut på samråd i höst, så det är då alla Ulleråkersaktivister och samrådsföreningen för bostadsrättsföreningarna i området kan komma med feedback.

1 comment:

  1. Jag är ju själv båtägare och känner väl till de långa väntetiderna på en varvplats. Trots det tycker jag det är galet att placerar det på den östra sidan. Bostäder skulle funka i den vackra kulturmiljön men inte ett enormt varv.

    I tidigare utredningar har man föreslagit den östra sidan och slamdammarna. Då klagades det på att det var för nära det föreslagna naturreservatet. Jag hörd dock inte om de som klagade gav någon alternativ lösning eller ville att det skulle ligga kvar på nuvarande plats.

    ReplyDelete