Monday, July 18, 2011

Hur göra bokmärke till Mediearkivet Retriever

En meta-postning med tips till alla bloggare och andra nyfikna:


När man vill veta mer om sådant där svaret inte finns på webben (exempelvis ifall Sydsvenskan verkligen en gång skrev en ledare där de googlade antalet förekomster av democrazy eller om någon svensk tidning någonsin haft en artikel om kroppsvätskor i kebabsås) är det bra att ha tillgång till ett mediearkiv. Just i Uppsala blir det extra viktigt då varken UNT eller Uppsalatidningen publicerar särskilt många artiklar online.

Uppsala kommuns bibliotek ger tillgång till ett antal databaser, varav några bara kan nås från bibliotek men andra kan nås hemifrån. Min favorit är Mediearkivet Retriever.

Dagens tips rör det (inte särskilt uppenbara) sättet man kan lägga ett bokmärke till sajten så man slipper logga in. Tricket är att lägga bokmärke till den här adressen: http://www.elib.se/retriever/app/login.aspx?elmeAction=2&cardNr=nnnnnnnnnnn&libraryID=107&branchID=181  ... där strängen nnnnnnnnnnn är ditt lånekortnummer på Uppsala kommuns bibliotek. Om du anger denna länk behöver du aldrig logga in manuellt på Mediearkivet Retriever utan kan söka direkt från bokmärket.

Om du är osäker på ditt lånekortnummer kan du hitta det på: http://bookit.uppsala.se, under Logga In \ Adressuppgifter. Eller ring ditt bibliotek så hjälper de dig.

Nu är just UNT så förargliga att de inte skickat 100% av sina artiklar till denna sajt så om det är något specifikt du söker och som du inte kan hitta här, kan man istället (enligt uppgift från Stadsbiblioteket) ringa UNT:s redaktionsarkivarie, fredagar kl 14-16, för hjälp att hitta gamla artiklar.

Bara för att fresta kan jag meddela att söksträngen Ulleråker* ger 619 träffar idag. (En varning bara för att det finns ett tak för hur många artiklar man får ladda ner i PDF-format på en vecka.)

4 comments:

  1. Fantastiskt bra tips! Det kommer användas flitigt, Tack!

    ReplyDelete
  2. Kul att du uppskattade det. Om du till äventyrs inte hittar något där finns även det ännu större arkivet Mediatext att tillgå, men då måste man använda en av bibliotekets datorer. Bra för uppslag till bloggen kanske :)

    ReplyDelete
  3. Rättelse: Presstext skulle det vara, inte *Mediatext.

    ReplyDelete