Friday, May 20, 2011

Hela och halva rum

(Varning: Något off-topic, även om diskussionen bygger på lägenheter i Ulleråker.
Ska också påpeka att detta på intet sätt är ett påhopp på dem vars lägenheter består av enbart hela rum)

Någon som vet hur ett helt respektive halvt rum definieras?

Jag har (som många andra) förundrats över att vissa rum beskrivs som halva och andra som hela, på till synes godtyckliga grunder. Till exempel kan jag inte se något uppenbart skäl till att lägenheten på s. 16 i "Bofakta Bostadsrättsföreningen Lindparken, Kronåsen Uppsala"  ska räknas som 3 1/2 rum medan den på s. 20 räknas som 5 rum. Tillåt mig utveckla:

5 rok. (alt 3 + 2 halva + kök)

3 1/2 rok (alt 4 rok)

Den andra modellen av lägenhet brukar också säljas som en 4:a av diverse mäklare.

I högstadiet fick jag lära mig att ett rum för att räknas som rum måste vara minst 7kvm. Någon annan tycks ha lärt sig "minst 9kvm". Boverket räknar ett rum som minst 7kvm, men bara för statistiska ändamål. Statistiska centralbyrån å andra sidan har vid något tillfälle i stället använt måttet minst 6kvm. Enligt dessa definitioner bör faktiskt alla rum i lägenheterna räknas som just rum och den mindre lägenheten alltså vara en 4 rok.

En annan definition på rum: ”utrymme i byggnad som är beträdbart och begränsat på alla sidor av golv, väggar och tak” utan restriktioner i storlek (Enligt ”Plan- och byggtermer 1994” från Terminologicentrum, återgivet av Boverket).

Lägg särskilt märke till att i båda fallen har vardagsrummen identiska öppningar till köket. Om man då antar att öppningen mellan vardagsrum och kök i den mindre lägenheten är så stor att vardagsrummet inte kan räknas som ett rum, ja då måste också nödvändigt den större lägenheten räknas som färre än 5 rok.

Finns det då någon lösning på denna gordiska knut?

Uppdatering: Kan det helt enkelt vara så, att då det inte finns någon entydig distinktion mellan halva och hela rum är det upp till säljare och köpare (eller hyresvärd/hyresgäst) att själva formulera en beskrivning av lägenheten eller huset, där antalet rum är en faktor, och halva rum är mer av en informell företeelse?

No comments:

Post a Comment