Friday, May 6, 2011

Landstinget spekulerar i fastigheter på medborgarnas bekostnad

Man bygger för lite, för att parafrasera Povel Ramel.

Många undrar varför det inte byggs fler nya bostadshus i Ulleråker. Vissa menar att det vore önskvärt med mer blandade upplåtelseformer i ett område där nästan alla boenden är antingen bostadsrätter eller studentlägenheter. Allmännyttan Uppsalahem eller något av de andra bostadsbolagen som AP-fastigheter skulle mycket väl kunna bygga en hel del i ett så attraktivt område som Ulleråker. Dessutom skulle det troligen gagna den lokala servicen om det  bodde fler människor här - särskilt när Psykiatrin snart ska flytta härifrån till Psykiatrins hus på Akademiska sjukhusets område.

Man kan alltså fråga sig varför landstinget fortsatt sitter och trycker på sina fastigheter.

Ett möjligt svar ges av tidigare förvaltningsdirektören på landstingsservice Tommy Lenberg i UNT 2010-04-24:
- Det blir en bättre affär. En snabb femtiolapp är sämre än en långsam hundring. /.../
Med de analyser han har gjort tror han på stora vinster. ­Priset för en byggrätt "ska gå att få upp ordentligt", och på det spatiösa Uller­åkersområdet går det att bygga mycket. Privata aktörer har visat intresse och kommunen vill föra diskussioner om utveckling, men landstinget har avböjt. /.../
Samtidigt förstår han att landstinget ser en möjlighet att göra en bra affär /.../
Kontentan blir alltså att Ulleråker stagnerar eller åtminstone inte utvecklas, därför att landstinget spekulerar i fastigheter. Tillhör detta deras kärnverksamhet kan man undra.

No comments:

Post a Comment