Saturday, August 27, 2011

Idé: Närbutik i Kronparksgården?

För övrigt anser jag att:

*harkel*
Emedan flera verksamheter är på gång att flytta från Kronparksgården till Psykiatrins hus (som exempelvis Folktandvården som redan flyttat), borde någon starta en Ica nära (eller Coop nära, för den delen; eller varför inte Nära dig), på Kronparksgården.
Fördelar:
  • Det är en befintlig lokal som i stort sett kommer att vara oanvänd efter 2012-2013. Delar av lokalen är redan lediga.
  • Fräschare och mer handikappvänlig lokal.
  • Man kan (som jag tidigare påpekat) fånga upp kunder från både Ultuna och Ulleråker. Från båda dessa områden är det f n >2km till närmaste livsmedelsbutik (frånsett kiosken). Kanske även i någon mån det nya Rosendal? Edit: Om man dessutom ligger smidigt till för infarten Ulleråker Södra kanske man kan få en del kundunderlag från Sunnersta.
  • När psykiatriavdelningarna flyttar in till stan under kommande år, kommer kundunderlaget i området att förändras. Om man då kan fånga upp en del dagligvaruinköp för de ca 1600 boende på området plus 500 boende i Ultuna. Då har man vunnit en del.
    Edit: Sedan ska man inte glömma nettoinpendlingen på ca +700 i Ulleråker och +2500 personer i Ultuna. Detta kan jämföras med Norby som har 3500 invånare, men en nettoutpendling på ca -1500, och lyckas upprätthålla en Ica Supermarket-butik. Och Ica Norby rapporterar idag mer än 20 gånger större omsättning än Kronåsens Livs (Källa 1, Källa 2). Så även om bilden kan ytterligare nyanseras: Nog finns det kundunderlag för en något större butik här.
  • Denna idé är i linje med översiktsplanen för Uppsala kommun, som anger att Eva Lagerwalls väg ska bli ett stadsstråk och stomlinjestråk.

Utmaningar som jag spontant ser:
  • Ombyggnation med lastkajer, entré osv. Eventuellt ett kök om man vill inhysa en pizzeria. Kostar pengar.
  • Längre avstånd till Lundellska skolan, Uppsala folkhögskola och Landstingets administration vilket kanske bidrar till färre impulsköp dagtid.
  • Det finns parkering, men kanske inte tillräckligt nära en tänkbar entré? (Om man inte anlägger butik i nuvarande psykakuten)
Risker

  • En risk är väl att lokalen kanske skulle rivas ifall alla verksamheter flyttar ut. Springande punkter är väl framtidsplanerna för avdelningar som Hospice, Tindran, Rondellen, samt andra verksamheter som Sömncentrum.
  • Det är ju inte heller säkert att man vill ha Landstingsservice som fastighetsägare om man ska driva butik.
Vem blir först till kvarn?

No comments:

Post a Comment