Sunday, August 28, 2011

Leta strömbrytare - hitta lösningar!

En mystisk grej med vissa lägenheter i Lindparken -- på jämna nummer av Gustaf Kjellbergs väg, sådana lägenheter som har fönster både mot gården och utåt: Strömbrytaren i badrummet sitter på ett väldigt märkligt ställe. I bilden nedan finns det en lampa vid den röda pricken, och en vid den gula. Vill du gissa var strömbrytaren sitter?

Vilken prick är strömbrytaren?
Svaret: Den röda. Men alla som hälsar på famlar kring den gröna.

Det har förekommit en del spekulationer om varför det blivit så här. Min hypotes är att det hela sparar pengar då man slapp dra sladd runt dörren. Kanske finns det också något slags tekniskt skäl till att man inte ville dra sladdar genom betong i våtutrymmen, då de tynnre väggarna på bilden är i gips och den grövre i betong. (Samtidigt i köket finns en sladd mellan strömbrytare och taklampa som är dragen genom två betongväggar.)

En variant till denna hypotes är att det mindre sovrum som ligger bakom strömbrytaren, dvs ovanför i bilden, är tänkt att kunna byggas om till ett "master bedroom" enligt amerikansk standard, med egen dörr till badrummet. En dörr skulle då kunna ligga mellan strömbrytaren och den befintliga dörren. Den blir inte fullbred, men ändå kanske ändå användbar för den som inte vill springa "trådlös" genom köket.

I vilket fall som helst: Clas Ohlson har lösningen för den som vill flytta lysknappen: Trådlösa strömbrytare så är den oväntade placeringen löst för ca 400 pix. (En trådlös strömbrytare tejpas på väggen intill dörren, en inbyggnadsmottagare monteras i den befintliga lysknappen.)

2 comments:

  1. Vi bor på 8:an och har den monterad enligt standard, men vid besök på 24:an fumlade jag friskt i mörkret. -Andra sidan, ropade min värd till mig. Och mycket sant. Men att det skulle vara för att passa för en andra dörr till badrummet stämmer inte där iaf.

    ReplyDelete
  2. Några grannar på GKV 14 köpte grejer för att flytta knappen så snart de flyttade in. Om det sedan blivit monterat, det är en annan fråga.

    ReplyDelete