Saturday, August 6, 2011

Juxtaposition om ... allemansrätt?

Vem sätter upp dessa? Landstinget?
Reggaefestivalen till ära är det någon som sätter upp skyltar som ovan vid alla infarter till Ulleråker.

Detta hindrar dock inte den här camparen, som satt upp en presenning med gamla soffkuddar under, i ett skogsområde på bekvämt gångavstånd till beroendekliniken:

6 comments:

  1. Hej! Jag undrar om du vet i vilket rum på sjukhuset Gustaf Fröding satt intagen och om det finns kvar.

    ReplyDelete
  2. Hej, det vet jag tyvärr inte. Han fanns ju här 1898-1905. Före 1900 bör han ha suttit i södra flygeln på hospitalsbyggnaden, precis intill busshållplatsen Emmy Rappes väg, eller kanske i den sydöstra flygeln som nu är riven.

    Den södra flygeln var väl mest för förstaklasspatienter, men jag vet inte om han räknades som en sådan. Dessa kunde ha en lyxigare tillvaro än andra.

    1900 öppnades asylen i husen kring nuvarande Lindparken. Jag vet inte om Fröding flyttades hit eller inte.

    Jag har ögnat igenom ett par-tre källor (såsom Frödingboken "Dikter från hospitalet", Psykiatriska muséets bok "Historia om och kring Ulleråkers sjukhus", eller den text som Riksarkivet publicerat, men inte funnit någon ledning däri. http://www.riksarkivet.se/default.aspx?id=22201)

    Men med tanke på att Asylen inte nämns i någon text om Fröding, samt att han kunde ha böcker utan att de blev sönderslitna av oroliga andra intagna kan jag gissa att han bodde i eget rum i just södra flygeln. Isåfall bör byggnaden finnas kvar, men jag vet ej om just hans rum gör det.

    Mitt tips är att du antingen hör med Landstingets arkiv, eller kollar någon mer utförlig biografi. I "Dikter från Hospitalet" finns några bibliografitips; säg till om du är intresserad så kan jag skicka några av de tipsen :-)

    ReplyDelete
  3. Däremot är det känt att han blev alkoholiserad (vilket var en viktig del i hans sjukdom) medan han brände sitt arv i ett rum på Övre Slottsgatan. I boken "Sällsamheter i Uppsala" av Fredriksson & Fredriksson kan man läsa mer.

    Förresten kan det också vara värt att ställa din fråga hos Psykiatrihistoriska muséet i Uppsala.

    Lycka till! Jag följer nu din blogg så jag lär märka om du finner ett definitivt svar :-D

    ReplyDelete
  4. Om du fortfarande är intresserad finns det en bild i boken "Gustaf Fröding och kärleken" av Johan Gullberg, som föreställer det rummet men det står inte vilket år bilden är tagen. Om den är ganska ny vill jag säga att det bör vara i södra flygeln, med utsikt österut, och att fönstret borde vara precis i närheten av porten till den nya friskolan Kajan. Om bilden är äldre finns det fortfarande en risk att det var i den flygel som rivits.

    ReplyDelete
  5. Mer här; klicka på "Kliv in" och sedan "Uppsala hospital":

    http://www.ub.uu.se/Global/Utst%C3%A4llningar/Online%20utst%C3%A4llningar/Fr%C3%B6ding/window2.html?epslanguage=sv

    ReplyDelete
  6. Kungörelse: Denna tillfälliga bostad kommer att rivas inom ett par dagar.

    ReplyDelete