Wednesday, April 11, 2012

Asperger v. Autismspektrum, och särskola eller ej.

Idag hade UNT en artikel om det låga söktrycket till vissa utbildningar på Lundellska skolan, en artikel som först gjorde mig rätt rejält förvirrad. Man skrev om gymnasieprogram på Lundellska skolan för elever med Aspergers syndrom. Jag tyckte det var förvirrande:
  • Dels då jag tyckte mig veta att Aspergers syndrom är en omodern term som numera benämns "autismspektrumstörningar". Detta har jag nu insett är helt eller delvis fel. Asperger är en diagnos inom autismspektrumet (källa: Autism- & Aspergerförbundet). Enligt Wikipedia-artikeln om Aspergers syndrom kommer diagnosen att utgå ur DSM-V, så termen är väl kliniskt obsolet först i maj 2013.
  • Dels då man inte med ett ord nämnde den nya frisärskolan Kajan som drivs av Center för Vård och Omsorg i samma fastighet som de klasser artikeln handlar om. Kajan är nämligen "en skola för elever med diagnos inom autismspektrat". Har då Kajan etablerats på bekostnad av Lundellska skolans elevunderlag? Svårt att se att denna skola inte skulle vara relevant för ämnet i artikeln då den ligger i samma hus och är nischad mot samma diagnos.
    Skillnaden är väl att Kajan bara erbjuder Individuella programmet, och därför inte konkurrerar med Lundellska skolans samhälls- eller naturvetenskapliga program. (källa: Kajans webb, Se även Lundellska skolans webb)

1 comment:

  1. Kajan är en skola för barn med betydligt gravare funktionshinder än de elever som går på Lundellska, det vil säga svårare fomer av autism. De konkurerar alltså inte som samma elevkategori.

    vänligen , Fredrik , förälder som har barn på Kajan

    ReplyDelete