Tuesday, April 17, 2012

Det stora kattkriget 2004-2009

Ett sant kattdrama i sex kapitel:

Supersöt men farlig militärkatt,
Bild av James Allenspach,
återgiven under en BY-NC-SA-licens

1. Upptakten: Kemisk krigsföring under falsk flagg
Vårvintern 2009 hade jag för vana, när jag satt och jobbade innanför mitt köksfönster, att hålla utkik efter den halvrumsrena hund som ständigt gjorde ifrån sig i sandlådorna på vår lekpark. Bevisen för dess värv låg ständigt i snömodden och det kändes inte sådär jättehejsan att låta barnen leka där. Så, en dag, fick jag se den lösspringande byrackan förorena lekparken, och se: hunden var en katt!

Detta var bara en av många incidenter i det lågnivåkrig som försiggick på flera fronter på Ulleråkersområdet under åtminstone 2004-2009.


2. Ställningskrig i en bostadsrättsförening
I gamla nummer av vår bostadsrättsförenings medlemsblad kan man läsa om allt mer förtvivlade försök att komma tillrätta med kattproblemet. Nästan som en loggbok:

December 2004 - En lång drapa om att alla kattägare måste ta ansvar för "hygien, smittorisk, allergi och allmän trivsel", som alla blir lidande när deras katter går på tjottahejti på gården. Lösningen heter att beivra  de enskilda katter som gör så här. De ska identifieras, och ägaren ska hållas ansvarig. I slutändan med hot om viten och i förlängningen: uteslutning och avhysning. 

December 2005 - Nu överväger man "mycket drastiska åtgärder", men bjuder in till ett möte för att diskutera die Katzenfrage. "Då är alla som vill framföra sina åsikter välkomna att göra sin röst hörd."

Maj 2006 - Tydligen var frågan rätt infekterad och dessutom har styrelsen "konstaterat att lagen verkar begränsa möjligheterna att agera mot lösspringande katter och deras ägare". Tänka sig!

På den här kattfronten inget nytt.

(Fotnot: Jag har en del luckor i min samling av medlemsblad, så jag kan ha missat några vidare utvecklingar som rapporterats där.)

3. Gerillakrig: Kattsamlaren


Vissa människor bara avgudar katter!
Foto av Janet McKnight
återgivet under en BY-licens

Från ett fönster i ett av Landstingets hyreshus på Ulleråkersområdet kunde man för några år sedan se en kattrappa ner på gräsmattan. Och det var inte en eller ett par katter som bodde där, utan mååånga katter. Här någonstans började man väl misstänka att det kanske ändå inte var de boendes katter som var problemet i vår förening. Katter, visar det sig, bryr sig inte så mycket vems sandlåda de går i.

4. Landstinget anfaller på bred front

Infanterikatt.
Bild av signaturen id-iom
Återgiven under en BY-NC-licens.

Landstingets spejare hade redan 2004 förstått att det inte var medlemmarna i vår bostadsrättsförening som låg bakom de dussintals katter som sprang omkring och förorenade området. Istället var det vilda katter som var problemet. Jägartrupperna kallas in, i form av Uppsala kommuns viltvårdare:

UNT 2004-08-09: Landstinget vill bli av med lösa katter.

5. Kattipulation: Kommunen fixar biffen


Våren 2009 anländer äntligen kavalleriet:

Uppsala kommun har samlat in omkring ett 30-tal vildkatter som rört sig runt koloniområdet i Ulleråker vid två tillfällen. Problemen med katterna har pågått i flera år och nu har fastighetsägaren fått tillstånd att ta bort katterna. (UNT 2009-03-17)

En rejäl missär tycks ha rått bland de vilda katterna. Många av dem är i riktigt dåligt skick, rapporterar UNT 2009-03-17: Vildkatter samlas in i Ulleråker.

6. Missförhållanden uppdagas


De tillfångatagna katterna förhörs och undersöks:
Veterinären har konstaterat att katterna är vildkatter. Det innebär att de inte är hanterbara, de är aggressiva, skygga och rädda för människor. Katterna ska vara undernärda, inavlade, lida av förfrysningsskador och slagsmålsskador. Många av dem har infekterade sår. (UNT 2009-03-18)
Därför rapporteras också om slutet på det utdragna kattkriget i UNT 2009-03-18: Vildkatter avlivas.


Eller ... är detta verkligen slutet? Enligt landstinget finns nämligen "fortfarande vildkatter kvar i området och det kan därför komma att ske fler insamlingar framöver." *mjau*

Kattinvasion!
Foto av signaturen elinar
återgiven under en BY-NC-licens

No comments:

Post a Comment