Thursday, April 12, 2012

MADRS är inte något diagnostiskt instrument!

Läste nyligen kapitlet om förstämningssyndrom i Läkemedelsverkets publikation Läkemedelsboken. Jag är ju ingen läkare, men jag fastnade för denna formulering:
Depressionsdjupet är viktigt att klarlägga eftersom det påverkar behandlingsvalet och är en väsentlig del i bedömningen av självmordsrisken. Mätningen kan ske med hjälp av en skattningsskala som t ex MADRS (Montgomery-Asberg Depression Rating Scale) (se Faktaruta 1). Skalan är inte något diagnostiskt instrument utan ska användas när diagnosen depression är ställd. Skalan är enkel, tar inte lång tid att använda och används med fördel för att följa ett behandlingsförlopp. Skalan mäter bara psykiska symtom på depression och inte somatiska symtom, t ex smärta. Vid uttalade atypiska symtom som energibrist, ökad sömntid eller ökad aptit ger MADRS ofta för lågt utslag.
 Något beklämmande då att en sajt som netdoktor.se presenterar denna skala som ett självdiagnosverktyg: "Är du deprimerad eller känner du dig bara lite låg? Testa ditt sinnestillstånd genom att svara på nio frågor och få svar på hur du mår just nu."

Så idag har jag skickat in en "redaktionell felanmälan" till den sajten. Rättshaverist javisst!

No comments:

Post a Comment