Friday, September 2, 2011

Bårhus och begravningskapell

Jag har ju tidigare spekulerat om varför man byggde ett separat begravningskapell i anslutning till Asylen omkring 1900, när man relativt nyligen byggt Gode Herdens kapell vid Upsala hospital på 1880-talet. Igår fick jag chansen att ta upp denna fråga vid en visning på Psykiatrihistoriska museet.

Det svar som gavs var att begravningskapellet i första hand tjänstgjorde som bårhus. Merparten av begravningarna ska fortfarande ha varit på Gode Herdens kapell.

Mer exakt menade vår guide att begravningskapellet inte alls användes för begravningar, vilket i någon mån motsägs av en informant i Tom Lundins bok "Guds trädgård vid Ulleråker - begravningsplatsen vid Upsala hospital och asyl" (Psykiatrihistoriska museet 1999):
Många av de patienter, som dog på sjukhuset, obducerades i ett litet obduktionsrum i anslutning till det gamla kapellet (rivet 1982) vid södra sjukhusområdet. Här hölls också många av begravningsgudstjänsterna (Bladlund, intervju, 1882).
Hur det nu var med den saken, så verkar det åtminstone rimligt att den viktigaste anledningen att man byggde det nya kapellet var att man behövde en likbod och obduktionslokaler.

No comments:

Post a Comment