Monday, September 5, 2011

Fastighetsnämnden mot ... hela resten av den kommunala förvaltningen?

UNT har idag en artikel om förslaget om naturreservat för Årike fyris. Elaka tungor menar att hela diskussionen egentligen handlar om hur man kan skydda områden kring nedre Fyrisån från en fastighetsnämnd, som skulle sälja sin egen mormor för att få bebygga Stadsträdgården:
"Mäh det är ju jättefin tomtmark juh!"

Citatet ovan är fingerat, men detta citat av fastighetsnämndens Lars-Gunnar Karlsson (M) är det inte:
Utvecklingen på Ulleråkerområdet skulle helt stängas in med förslaget som det ser ut. Vi skulle inte kunna exploatera området ner till ån med gröna parkstråk.
Nej just det. Man kan inte förlägga en båtuppställningsplats mitt i en hundraårig lindallé ifall allén ingår i ett naturreservat. Resten av Ulleråker ingår inte i förslaget som det illustreras i UNT idag.

För att undvika känslomässiga argument (Gud förbjude!) vill jag bara avsluta med att säga: Inte vill väl någon människa vid sina sinnens fulla bruk vandalisera exploatera något av dessa vackra ting:
Medsols: Smultronställe vid vattentornet i Ulleråker;
Sälunge (Photo © Samuel Blanc from Wikimedia by CC BY-SA 3.0);
Vägen från Ulleråkers IP till äppellunden;
Den gamla äppellunden från Upsala hospital och asyl i Ulleråker
Läs mer i UNT idag: Politiker oeniga om reservat Årike fyris.

Addendum: Jag har även skrivit en (något mer seriös) kommentar till artikeln på UNT:s webb:
Orimligt om Ulleråker
Lars-Gunnar Karlssons (M) påstående om Ulleråker är orimligt då den enda del av Ulleråker som omfattas av förslaget är lindallén/cykelvägen längs Fyrisån: 
"Utvecklingen på Ulleråkerområdet skulle helt stängas in med förslaget som det ser ut. Vi skulle inte kunna exploatera området ner till ån med gröna parkstråk." 
Den planerade utvecklingen av Ulleråkersområdet i översiktsplanen från 2010 går främst ut på förtätning/centrumstråk längs den befintliga bebyggelsen. Den enda rimliga tolkningen jag kan se är att Karlsson talar om båtuppställningsplatsen, och då är det en grav överdrift att säga att utvecklingen "skulle helt stängas in".

1 comment: