Saturday, September 3, 2011

(O)mänskligt på Upplandsmuseet

Igår var jag uppenbarligen på Upplandsmuseet en dag för tidigt, för idag öppnar deras utställning (O)mänskligt, om rasbiologin i Uppsala. Utställningen tycks rikta sig främst till ungdomar, men för oss i Ulleråker finns också anledning att titta in.

Jag har ju tidigare skrivit om hur "galningen Herman Lundborg" (som UNT skriver idag, Edit: Nu online) dels inledde sin rasbiologiska bana vid Upsala Hospital i nuvarande Ulleråker, dels förekommer i förra årets mycket populära bok Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.

Herman Lundborg (1868-1943)
Bild från Wikipedia
UNT erbjuder idag två lite olika syner på hur Rasbiologiska institutet kom till stånd:
- Institutet hade ett brett stöd över partigränserna i riksdagen /.../ Men hela rasbiologiska institutet är egentligen ett resultat av det intensiva lobbyarbete som några få "forskare" bedrev. /.../ - Det låg här, men ingen ville riktigt ha det. Det var mycket galningen Lundborgs enmansverk. (Författaren Ola Larsmo, som är ansvarig för en del av utställningen)
- Rasbiologiska institutet är ett bra exempel på vad som händer när politiker får bestämma vad det ska forskas om. (Arkeologen Magnus Alkarp, som också är ansvarig för en del av utställningen)
Utställningen pågår till 8 januari 2012.

No comments:

Post a Comment