Monday, September 5, 2011

Vem är vem i Ulleråker 1: den s k Frey Svenssons väg

För länge sedan aviserade jag en radda notiser om vilka som döljer sig bakom gatunamnen i Ulleråker. 

Här finns en kortare vägbit som fått namnet Frey Svenssons väg, efter professorn i psykiatri, författaren och vice ordföranden i Svenska fotbollsförbundet, Frey Svenson.

Frågan fortfarande obesvarad; vem var Frey Svensson?
Då huvudregeln brukar vara att man ska stava namn som personen själv hade det varit tursamt om man istället valt att kalla vägen:

Jasså, den kände psykiatern, författaren och fotbollsvännen  Frey Svenson!
Det här är inte något skrivfel på skylten, utan fanns med redan när gatunamnet antogs 1991. Så en tvådelad fråga att fundera på ett tag, är:

1. Var det så noga kring 1900-talets början hur man stavade sitt namn?
2. Om man upptäcker att ett gatunamn alltid varit felstavat och därmed kanske inte riktigt hedrar dess namngivare så som det var tänkt, borde man då anmäla det till typ Gatukontoret?

Med rödpenna har jag här markerat Frey Svenssons väg på en stackars karta.
Risken med ett sådant förfarande är väl att någon ska komma och bygga om den stackars vägen till ... du gissade det, en cykelväg.

Nu vill jag inte på något sätt uppmana till kravaller i stil med dem i London i sommar, men tänk om vi skulle smyga ut i våra Guy Fawkes-masker och ställa gatskylten (det finns bara en) tillrätta medelst maskeringstejp eller tipp-ex! Som aktivisterna i det ockuperade huset Kajan konstaterade förra året: det räknas knappast som skadegörelse om man lagar något utan tillstånd.

Fortsättning följer ... redan imorgon!

1 comment:

  1. Haha, alltid lika kul när tryckfelsnisse är i farten :) Jag tycker du absolut skall skriva till Gatukontoret. Om det visar sig att det är fel rättar det säkert till det.

    ReplyDelete