Friday, September 2, 2011

Bildorientering vid Asylen 1 - Gunnar Sundgren fotar norröver

En god nyhet denna höst är att Upplandsmuseet tycks ha lagt en del energi på att publicera licensinformation om de bilder de lagt på digitaltmuseum.se. Därför blir det också roligare att använda deras bilder, när man kan återge dem på bloggen och inte bara hänvisa till deras sajt.

Här har vi exempelvis en bild på en promenadgård som gäckat mig ett tag, för jag har haft svårt att placera det hus man ser till vänster i bild:

Ur Upplandsmuséets samling på digitaltmuseum.se.
Publicerat under en  "Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Licens"

Den här bilden visar sig vara tagen från en paviljong för kvinnor som stod intill nuvarande Lindparken, där det gula Brf-huset Gustaf Kjellbergs väg 5-11 står idag. Kortet är taget mot korsningen Gustaf Kjellbergs väg/Frey Svensons väg. Den takklädda promenadgången i bilden står där det vita Brf-huset Gustaf Kjellbergs v 1 står idag (eller alldeles intill dess soprum).

Huset till vänster i bild är centralköket (Frey Svensons v 1). Notera det lägre taket, som visar hur huset delvis var en våning. (Mer om det vid tillfälle.)

Det vita lägre huset som skymtar bortom lindarna är den gamla portvaktstugan från 1900, sedermera tvättstuga för personal.

Och de unga lindarna, det bör vara samma träd som idag skuggar Frey Svensons väg.

Bilden är tagen av den kände Uppsalafotografen Gunnar Sundgren (1901-1970). Då man inte skymtar några fler hus i korsningen torde bilden vara tagen någon gång före sextiotalets stora flyttkarusell, 1965.

På denna karta har jag skissat varifrån kortet är taget och vad det föreställer:

Det gula är alltså synfältet. De färgade sträcken anger dagens vägsträckningar.

5 comments:

  1. Han har nog haft några fler meter emellan sig och det gula huset. Om han inte haft zoomobjektiv har han nog stått i höjd med vår gamla uteplats :)

    Kul att se "våra" lindar i deras ungdom!

    /Caroline

    ReplyDelete
  2. Det kan du ha rätt i. För övrigt slog det mig nu att just de lindar som står närmast i bild måste vara nerhuggna, för de är ju alla innanför staketet vid K15 i kartskissen. De som står kvar idag är ju mellan staketet och Gustaf Kjellbergs väg.

    ReplyDelete
  3. Fast jag tror snarare att det fattas två lindar. I dag är det sex lindar som står i rät linje. Om det är någon som huggits ner borde det snarare vara den längst bort som avviker lite från rätlinjigheten.
    /Caroline

    ReplyDelete
  4. I bilden syns alltså fem lindar som alla står innanför muren, och alla står SÖDER om norra väggen på centralköket (Frey Svenssons v 1). Om man tittar på en satellitbild idag ser man dock att alla lindar idag står NORR om gamla centralköket. Jag ser två huvudfall:

    * Antingen finns det lindar på bilden som finns utanför muren, som inte syns särskilt bra pga den låga upplösningen. Isåfall finns de lindarna kvar idag, och står alla i linje.
    * Eller så är alla fem lindar som syns i bild flyttade, alternativt nedhuggna och ersatta.

    I termer av kartskissen i posten: Alla fem lindar som syns tydligt på bilden är innanför den heldragna rektangeln, men de som finns idag står i den streckade "triangeln". Jag tolkar (kanske något tendentiöst) kartan på http://historiskakartor.lantmateriet.se/arken/s/show.html?archive=REG&showmap=true&searchType=v&nbOfImages=82&sd_base=lm03&sd_ktun=0002qfxl som att i triangeln märkt 397 finns det träd. Kanske måste vi kolla originalbilden på Upplandsmuséet för att få svar: Är det trädstammar man skymtar mellan grenarna på de fem närmsta träden?

    I vilket fall måste jag nog revidera min första slutsats: "Och de unga lindarna, det bör vara samma träd som idag skuggar Frey Svensons väg". Det verkar inte längre lika sannolikt att det är samma träd. De står åtminstone inte på samma plats.

    Tack! :-)

    ReplyDelete
  5. För övrigt har denne Sundgren en gång använt en fristående stege för att ta kort på Sten Sture-monumentet på åsen rakt framifrån, så din första kommentar om att han stått en bit ifrån huset är rätt rimlig. :-)

    ReplyDelete