Sunday, September 11, 2011

Sockerbiten och höghuset

Escape pod?
Någon gång har jag funderat på vad den lilla "sockerbiten" på utsidan av höghuset Emmy Rappes väg 10 är för något. Två våningar hög, kanske 10x10 meter.


En separat uppburen flygel på ett ultramodernt medicincentrum vid ett psykiatriskt sjukhus 1967? Kan det ha att göra med någon nydanande behandlingsform?


Kuben ifråga till vänster i bild.
Till höger: överläkare Nils Brage Nordlander vid invigningen av nya medicincentrum 1967
Bild från Upplandsmuseets samlingar, under "CC BY-NC-ND 2.5"
Så igår när solen låg precis rätt på kunde jag se "svarta tavlan" på norra väggen. Med andra ord tycks det varit en vanlig föreläsnings-/konferenslokal. Nu undrar jag istället vad salen hette.

Notera också på bilden hur hela högersidan av byggnaden saknas; denna flygel som bl a kom att inhysa psykakuten, byggdes först 1974.

I det här höghuset har tidigare funnits neurologiska forskningsprojekt som använt försöksdjur som råttor och makaker. Jag frågade häromdagen på psykiatrihistoriska museet och fick besked att dessa inte längre finns kvar.

Däremot vet jag att bl a polisen och Försvarsmakten tränat spårning här under det senaste året. Vissa dagar har man kunnat se polisens hundpatrullbilar här, nyligen kunde man se bilar från Försvarsmakten här, och man kan än idag se kamouflagemålade kaffemuggar märkta SFAB runt huset.

1 comment:

  1. Kan bekräfta att det stundtals tränas med hund här. Inga hundar jag vill klappa dock.

    ReplyDelete