Wednesday, July 20, 2011

Från bortom jordens ände till dess medelpunkt

En kort odyssé i fyra delar:

1. Förhistoria
I tidernas begynnelse fanns söder om nuvarande Studenternas ett område, alldeles före Ultuna, som studenthumorn kallade Cap fin d'terre - kapet vid jordens ände eller kortare: Kap. (K G & L Fredriksson 1993. Märkligheter i Uppsala. Rabén och Sjögren). Detta namn är ju fortfarande i bruk för området alldeles norr om nuvarande Kungsängsbron.

Här bortom jordens ände fanns skog och åkrar, så därför blev det lämpligt att förlägga sjukhus hit, även om sjukhusen då och då kom i konflikt med militärens omkringliggande träningsområden och skjutbanor, vilket också bidrog till att sjukhusen kunde få mer mark häromkring. (Ulrica Larsson 2005. Ulleråker trädgård och park. SLU)

2. 1990-talet
Min första bekanta som flyttade till Ulleråker var fågelskådare, så det var himla tur att hon hade tillgång till fågeltornet här ute då det inte fanns någonting annat att göra så här långt ifrån stan. Åtminstone var det så jag uppfattade det hela då. Fortfarande långt ifrån centrum med andra ord.

3. Idag.
Nu när jag bor här vet jag ju att det är nära till det mesta. Kanske verifieras detta av UNT's granskning häromdagen som visade att Uppsala centrum flyttat söderut (i termer av lägenhetspriser; UNT 2011-07-17).

4. Framtid
En klar trend framträder där Ulleråker kommer närmre och närmre origo. Vad blir då nästa steg? Enligt Uppsalas översiktsplan för de kommande 20 åren ska här bli både stomlinjestråk (rött) och stadsstråk (randat). Med andra ord rena rama centrum.


Källa: Uppsala kommun 2010: "Uppsala om tjugo år - en sammanfattning av Översiktsplan 2010"
Om man ska spekulera i vad detta kommer att innebära i konkreta termer kanske man kan tänka sig att landstingets mark väster om Ulleråkersvägen söder om Emmy Rappes väg kommer att behöva förtätas en del. Kanske mer bostäder och förhoppningsvis någon mer service; kanske törs man hoppas på en större butik.

1 comment:

  1. enligt "Uppdrag för planeringen av åstråket söder om staden" blir Ulleråker förvandlat till båtuppställningsplats, lite oväntat jag hade nog oxå trott mer på bostäder och kanske någon butik ...

    "Utreda en flytt av båtuppställningsplatserna tvärs över ån till västra sidan, söder om Kungsängsbron, för att frigöra den attraktiva marken vid nuvarande båtplatser."

    ReplyDelete