Friday, July 22, 2011

Hospitalsbranden 1850

Den 12 oktober 1850 brann 24 patienter inne på hospitalet i nuvarande Ulleråker. Den intagna som ansvarade för den bärbara enrisröken, med vilken man förträngde obehagliga dofter på hospitalet, råkade tända på en nedkissad säng. Hon som tänt på greps av panik och låste in sig på dass. Då hon var den enda som hade nyckel lyckades ingen ta sig ut.

Skandalen var ett faktum, då det visade sig att den som egentligen skulle varit ansvarig för hospitalets skötsel inte varit där på tre år "på grund av all den snusk som fanns därinne".

Hospitalet byggdes sedan upp igen och är idag ett hyreshus - notera att det här var på den tiden då hospitalet fanns vid Sandviken, dvs det rör sig om ett av de stora gula stenhusen vid Ulleråkersvägen nedanför Lundellska skolan. 

(Källa: K G & L Fredriksson 1993, Sällsamheter i Uppsala, Rabén & Sjögren)

Uppdatering: Hittade också följande sammanfattning av brandorsaken:
 Efter hvad utrönas kunnat lärer elden blifvit spilld af en fånig Qvinspatient, hvilken vanligen en längre tid biträdt Sköterskan för Qvinno Afdelningen med städning och renhållning. (Ur rapport avgiven 13 oktober 1850. Källa: Österberg (1999). Historia om och kring Ulleråkers sjukhus - en bildkavalkad. Uppsala psykiatrihistoriska museum)

No comments:

Post a Comment