Monday, July 25, 2011

Insania casus mortifer - Dödsorsak galenskap.

En liten språklig utflykt:

På sistone har jag gottat ner mig en del i Kungliga bibliotekets tjänst för digitaliserade svenska dagstidningar [om tjänsten]. Här kan man söka och läsa om historiska händelser i närmast realtid, som de beskrevs i tidningar ifrån 1700-tal till 1900-tal. Jag har nu föresatt mig att kolla upp användningen av några av de psykiatriska facktermer (som fjantig, dåre, idiot, osv) som jag som lekman tycker inte alltid fångats korrekt i Svenska Akademiens ordbok, SAOB.

Medan jag gjorde sökningar på det området i gamla tidningar stötte jag på följande språkliga och stilistiska pärla, som jag bara måste dela med mig av även om kopplingen till just Ulleråker tycks obefintlig. Lite "off topic" med andra ord.

Här följer ett par urdrag ur en skrivelse från Medicinalstyrelsen 1898, till en läkare som angett dödsorsak för en kvinna som dött av upprepat våld mot huvudet som "Insania casus mortifer" vilket på läkarlatin innebär att kvinnan avled av galenskap.
Till biträdande provinsialläkaren i Gefle distrikt E. S. Nylander.
Sedan medicinalstyrelsen som med anledning af det s. k. Norbergska målet anmärkt mot edert tillvägagående att ni, ehuru underrättad att aflidna Johanna Charlotta Lenströms död förorsakats af kroppsskada, utan att undersöka förhållandet eller ens se den döda kroppen, utfärdat dödsattest, däruti ni såsom dödsorsak uppgifvit "Insania casus mortifer" /.../ så har styrelsen från eder mottagit en vidlyftig skrift af den 27 i samma månad, hvaruti ni sökt försvara eder åtgärd.
/.../
Däremot kan medicinalstyrelsen ingalunda godkänna /.../ eder till försvar därför afgifna förklaring. De åberopade föreskrifterna gälla dödsfall, förorsakade af sjukdom, men Lenström har aflidit genom våldsam död till följd af kroppsskador af så svår beskaffenhet att hufvudskålen krossats och genomslagits. Att förklara dessa skador såsom en naturlig följd af en sjukdom måste anses orimligt.
/.../
Edert påstående i förklaringen att en person som befunnits död med krossad hufvudskål och flere sår i hufvudet skulle ha aflidit af en sjukdom, för hvilken ni under mer än 4 månader meddelat denna person läkarevård, eller att döden skulle ha varit en naturlig följd af denna sjukdom, fullt jämförlig med då en lungsotspatient dör af häftig lungblödning, och slutligen den egendomliga tolkning ni gifvit åt rådhusrättens för den tilltalade frikännande utslag, att genom detta utslag skulle vara ådagalagdt att eder uppfattning om Lenströms död såsom en följd af hennes sjukdom och helt och hållet utan annan persons skuld varit fullkomligt riktig och med verkliga förhållandet överensstämmande, finner medicinalstyrelsen ingalunda vara ägnade att mildra omdömet om edert begångna fel, utan tvärtom förråda ytterligare oförstånd.
Med hänsyn till hvad sålunda förefallit och anförts har styrelsen pröfvat rättvist att, i hufvudsaklig öfverensstämmelse med hvad dess ombudsman och fiskal i afgifvet tjänstememoral föreslagit, tilldela eder en allvarlig föreställning och varning för det stora oförstånd i läkarekallets utöfvande, som ni visat genom att afgifva i fråga varande dödsattest, utan att därtill under för handen varande omständigheter ha ägt befogenhet, och som dessutom ytterligare röjt sig i den af eder afgifna förklaring. (Ur Tidning för Wenersborgs stad och län, 1898-02-07)

No comments:

Post a Comment