Tuesday, July 12, 2011

Ulleråker i skönlitteraturen 4 - Hundraåringen av Jonas Jonasson

Grannen Bo tipsade i en kommentar nyligen om att Allan Karlsson varit på Ulleråker. För den som läst den bitvis mycket mysiga alternativhistoriska boken Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson (Piratförlaget 2009), framstår detta som högst rimligt.

På s. 40-41 i pocketutgåvan (Pocketförlaget) åker Allan Karlsson in på Rättspsyk i Uppsala på 1920-talet. På s. 72 kallas detta "det där dårhuset i Uppsala" och på s. 181 avger Allan själv recensionen:
Allan sa att han kände till ett bra dårhus i Sverige om pastorn framöver skulle komma till någon form av insikt.
Författaren Jonas Jonasson  berättade nyligen på Sommar i P1 om hans erfarenhet av att gå in i väggen. Men om han har någon personlig erfarenhet av Ulleråker syns åtminstone inte det i boken.

I boken förekommer figuren rasbiologen Bernhard Lundborg, som i verkligheten motsvarades av Herman Bernhard Lundborg, som från 1903 var docent i psykiatri och neurologi samt hospitalsläkare i Uppsala. 1915 blev han även docent i rasbiologi och medicinsk ärftlighetsforskning här. 1922-1935 var han chef för Statens institut för rasbiologi under dess glansdagar.

Därmed finns det också en intressant ingång för efterforskningar om rasbiologiska studier i Ulleråker 1900-1935.

Uppdatering: Ett av denne Herman Lundborgs första bidrag till forskningen i Ulleråker var förresten ett arbete om just utbrändhet, hos småskolefröknar, vilket möjligen bidrog till att ifrågasätta den tidigare så trubbiga diagnosen hysteri. (Lundborg (1902): Om sinnessjuka lärarinnor jämte kort överblick öfver småskolelärarinnors ställning i Sverige. En Socialmedicinsk studie. Hygiea LXIV, ss446-455) (via Svedberg (2002), se kommande postning)

Jag vill tacka grannen Bo för ett spännande och roligt tips!

No comments:

Post a Comment