Thursday, July 14, 2011

Översiktsplan 2010 --> Cykelväg genom Lindparken

Medan barnen plundrade barnboksavdelningen på det sommaröppna Ulleråkersbiblioteket idag, bläddrade jag i Översiktsplan 2010. Denna översiktsplan låg ute till samråd under november 2009 - januari 2010. Hundratals synpunkter kom in från organisationer (dock ej samrådsgruppen för Ulleråkers bostadsrättsföreningar) och privatpersoner. 17 juni 2010 antogs planen och vann snart laga kraft.
På sidan 7 av "Uppsala om tjugo år - en sammanfattning av Översiktsplan 2010" ser man tydligt ett "övergripande cykelstråk" från SVA förbi Ekudden, genom Lindparken och norrut längs Ulleråkersvägen.

Hallå? Övergripande cykelstråk genom Lindparken?

Ur webbversionen av den sammanfattade översiktsplanen.
(Det rosa strecket anger ett behov av vidare utredning)

Nu är det inte exakt angivet någonstans i översiktsplanen exakt vad detta ska innebära, men jag vill hävda:
  • Att vi i Ulleråker faktiskt hade samma chans som alla andra att yttra oss om de nya cykelstråken innan de vann laga kraft
  • Att kopplingen från cykelstråk till snöröjning till att förenkla cykelvägarna är ganska rak.
  • Även kopplingen mellan ökad/prioriterad cykeltrafik och säkerhet är ganska rak.
Så även om det ännu råder en del oklarhet kring några av turerna kring den nya cykelvägen genom Lindparken som aldrig blev av, och även om en del av tänket om säkerhet var dunkelt, får man säga att motivet för att bygga en rakare och förment säkrare cykelväg verkar ganska klara.

Och vi som bor här skulle nog gjort ett bättre jobb med att uttrycka vilka delar av vårt område vi önskar bevara eller bygga om under en samrådsprocess som i högsta grad berör oss. Redan 2009.

Det hela må osa av efterklokhet, men jag tänker samtidigt att här finns några läxor för framtiden. Som att bevaka den här aviserade utredningen om en cykelväg från pizzerian till Kungsängsleden/Ångströmslaboratoriet.

No comments:

Post a Comment